Delavnica animacije Animirani poletni reelsi uspešno zaključena

V sredo, 3. junija 2024, smo uspešno zaključili tridnevno delavnico stop motion animacije s pomočjo mobilnega telefona Animirani poletni reelsi. Delavnica, v organizaciji KD Mihajlo Pupin, pod vodstvom mentorjev iz Studio DOM animacije, je bila organizirana ob 170. obletnici rojstva svetovno znanega znanstvenika Mihajla Pupina v sklopu projekta Mihajlo Pupin in otroci Slovenije. Vse tri dni je bila izjemno obiskana.

Otroci in mladi so se na tridnevni delavnici naučili kako se igrati z animacijo brez kakršne koli opreme. Potrebovali so le mobilni telefon, brezplačne aplikacije in stvari, kot so papir, barvice, plastelin... Prvi dan so se udeleženci spoznali z življenjem in delom velikega znanstvenika Mihajla Pupina. Med drugim so izvedeli tudi, da sta bila pri izdelavi mobilnega telefona, ki so ga na delavnici uporabljali kot orodje za kreativno usvarjanje animacij, uporabljena dva patenta Mihajla Pupina. Naučili so se kaj je animacija, Flip book, nato pa so samostojno naredili animatorsko igračo s pomočjo kartona in vrvice in svojo prvo animacijo na papirju. Naslednji dan so raziskali in preizkusili aplikaciji za izdelavo animacije Stop motion Studio in Inshoot. Naslednja animatorska tehnika , ki so se je naučili je piksilacija oz. animiranje ljudi in predmetov. Za to so potrebovali asistenta in stojalo za mobilini telefon, ki so ga izdelali sami. Tretji dan so se udeleženci naučili in preizkusili animatorsko tehniko - pri kateri so liki in animacije položeni in kamera snema od zgoraj - ploska animacija. Za kombiniranje videa in animacije so se spoznali z aplikacijo FlipaClip.

Udeleženci so po končani delavnici prejeli diplome za opravljeni začetni tečaj animacije Animiraj se! v okviru projekta Mihajlo Pupin in otroci Slovenije.

Pod mentorstvom ekipe Studio DOM animacije so ustvarili tudi animirani film na temo Mihajla Pupina, ki pa ga objavimo v kratkem 📸

Pokukajte v galerijo in si poglejte kako smo se imeli na tridnevni delavnici stop motion animacije.

Ob upoštevanju pozitivnega odziva otrok in mladih nameravamo v prihodnosti pripraviti še več tovrstnih delavnic. Hvala vsem udeležencem in njihovim staršem za sodelovanje in veselimo se nadaljnjega skupnega kreativnega ustvarjanja fantastičnih animacij.

Projekt Mihajlo Pupin in otroci Slovenije finančno podpirajo najbolj ugledna odvetniška pisarna v Sloveniji - Odvetniška družba Čeferin in partnerji, nekdanji izjemni košarkar ter dolgoletni kapetan slovenske reprezentance Rašo Nesterović, Srbska pravoslavna cerkvena občina v Ljubljani, Fructal d.o.o., glasbeni producent Damjan Jović, Stireks d.o.o., V3 d.o.o., Miloš Trivković Trile,  Aleksandar Repić, Radić Stojan.

Projekt delno sofinancira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Projekt načelno podpira RTV Slovenija.